За първо дете се предвижда да се дават 35 лв., както и досега, за второ помощта да е 50 лв., а за трето и всяко следващо отново да се вземат по 35 лв., пише "Сега". Запазва се и подоходният критерий за достъп от 350 лв. на човек.

Схемата повтаря тази за изплащане на еднократна помощ при раждане, според която за първо дете се вземат 250 лв., за второ - 600 лв., а за останалите по 200 лв. Тя обаче беше обявена за дискриминационна от Комисията за защита от дискриминация.

Социалното министерство обжалва по съдебен път решението на антидискриминационния орган, а основният аргумент за диференциацията е, че държавата подкрепя двудетния модел, при който населението се възпроизвежда, въпреки че при него не може да се очаква положителен прираст.

В рамките на дискусията за Бюджет 2014 председателят на социалната комисия в НС Корнелия Нинова (БСП) обяви като най-вероятен вариант с 40 лв. детски и увеличение на подоходния критерий на 400 лв. на член от домакинството.

Министър Хасан Адемов (ДПС) каза, че дискусията за месечните обезщетения за семействата с деца и ниски доходи продължава.

Той уточни, че от една страна, се търси вариант за решаване на въпроса с месечните помощи за деца, обвързвайки ги от една страна с "предизборните обещания на една от политическите партии, подкрепяща правителството", а от друга - да подпомогнем семействата с деца не само с тези 5 лв., но и с повече.

Към днешна дата няма окончателен вариант, заключи социалният министър.