Доходите от заплата средно на лице от домакинството са 499 лв., което е с 6.7% повече спрямо същото тримесечие на миналата година.
 (Добре е да се има предвид, че тези 499 лв. не са средна работна заплата и показателят е чувствително занижен, тъй като доходите на заплати се разпределят на всички, включително тези, които нямат доходи или получават ниски доходи.)

При пенсиите делът им в общия доход намалява с 1.5 процентни пункта и съставлява 29.0% от него. Размерът на доходите от пенсии  се запазва и е 284 лв. средно на лице от домакинство.

През третото тримесечие на 2011 г. доходите от самостоятелна заетост средно на лице от домакинството нарастват спрямо същото тримесечие на миналата година и достигат 88 лева.

Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи през третото тримесечие на 2011 г. имат сравнително малко значение. За периода те се повишават от 26 на 36 лв. средно на лице от домакинството, като особено голямо е повишението на социалните помощи, което контрастира със замразяването на пенсиите.

Общият разход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2011 г. е 917 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2010 г. с 8.6%. Разходите за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.) имат най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 49.4%. Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 4.7% и през третото тримесечие на 2011 г. са 332 лв. средно на лице в домакинството.
 Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) почти се запазват през третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 148 лв. средно на лице от домакинство.
Разходите за здравеопазване се увеличават със 7.2% през третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 47 лв. средно на лице.
Увеличават се разходите за транспорт и съобщения с 11.1% и достигат 98 лв. средно на лице.
Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават с 8.7% и през третото тримесечие на 2011 г. възлизат на 43 лв. средно на лице от домакинството.
Увеличават се разходите за облекло и обувки с 9.6% и през третото тримесечие на 2011 г. те са 25 лв. средно на лице.

Интересно е, че според тези анкети на НСИ през третото тримесечие са се увеличи изтеглените заеми. В същото време парите, вложени на влог са едва 11.06 лв. на лице, което е чувствително намаление спрямо 16.34 лв. спестявания, заделени през същия период на миналата година. Това противоречи на статистиката на БНБ, която отчита ръст на спестяванията и може да се интерпретира като намаляване на малките влогове.