Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на групата Корнелия Нинова и предложи да се свика председателският съвет на парламента, за да се обсъди текстът на такава позиция.

Случаят "Скрипал" предизвика безпрецедентна дипломатическа криза в света, в нея са включени вече над 25 държави от различни континенти, отзовават се дипломати, разменят се остри нападки, къса се диалогът, напрежението расте всеки ден, каза Нинова.

"Изключително опасна ситуация и труден момент за Европа, но и за всеки политик, който трябва да взима решения", коментира тя.

Признавайки правомощията на изпълнитерната власт, смятаме, че в парламентарна република тук, в българския парламент, също трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставаме българското правителство само в този сложен момент и всички институции да се обединим, каза Нинова.

Предлагаме обща позиция - декларация на българското Народно събрание, основана на четири тези: искаме мир, а не война; искаме да знаем истината и да се спазва принципът за невиновност до доказване на противното; дотогава няма да експулсираме руски дипломати и няма да отзоваваме наши; като председател на ЕС сме готови да поемем лидерство и посредничество в диалога Европа-Русия, заяви Корнелия Нинова.

Тя каза, че досега никой не е дал доказателства за нечия вина и никой никъде не трябва да бъде съден по вероятности. Нинова отбеляза позицията на страни като Франция, Германия и Австрия.

Тя посочи, че Австрия ще приеме лидерството на Европа след три месеца, но вече е изразила готовност да бъде посредник между Европа и Русия. Но днес във вихъра на тази безпрецедентна криза лидер на ЕС е България и би трябвало като такъв ние да бъде моста между Европа и Русия, коментира тя. Нинова отбеляза, че българският министър-председател неведнъж се е нагърбвал с ролята на посредник между Европа и Турция, между Европа и Западните Балкани.

Според нея няма по-изключителен момент, в който България като председател на Съвета на ЕС да поеме тази роля на мост, на посредник и да предаде това посредничество след три месеца на Австрия. По думите й моментът изисква лидерство и държавническо отношение.