Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд постави наградата върху седалката на празен стол, на който би трябвало да седи Лю Сяобо, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Над стола бе поставена огромна снимка на китайския дисидент.
По-рано се разбра, че думите "празен стол" и "Осло" са цензурирани в китайски интернет сайтове.

В речта си на церемонията, председателят на норвежкия Нобелов комитет Турбьорн Ягланд заяви, че само фактът за отсъствието на лауреата или негови роднини "показва, че наградата е необходима и уместна".

Ягланд припомни за други случаи, когато удостоени с Нобеловата награда за мир не са били допуснати да си я получат. Той открои сред тях лауреата за 1935 г. Карл фон Осиецки.
"Хитлер беше бесен и забрани на всички германци да получават каквато и да било Нобелова награда", каза норвежецът. Фон Осиецки не пристига в Осло и година по-късно умира.

Председателят на норвежкия Нобелов комитет припомни и за гнева на Москва, когато Андрей Сахаров бе удостоен с приза за 1975 г., на когото бе попречено лично да го получи. Същото стана и с лауреатите за 1983 г. Лех Валенса и за 1991 г. Аун Сан Су Чжи, каза Ягланд.

Турбьорн Ягланд добави, че нито един от членовете на комитета не се е срещал лично с Лю, но въпреки това всички от комитета усещат, че го познават. 

Лю Сяобо излежава 11-годишна присъда в Китай заради "противодържавна дейност". Той е един от авторите на "Харта 08", съдържаща призив за демократизиране на Китай.
Китайските власти не разрешиха и на членове на семейството на Лю Сяобо да присъстват на церемонията. В Китай бяха спрени предаванията на Си Ен Ен, Би Би Си и на други световни телевизии, които излъчват директно церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир.