Наградата за мир ”връчена” на празен стол

На церемония в Осло символично бе връчена Нобеловата награда за мир в отсъствието на лауреата за тази година - китайския дисидент Лю Сяобо.

Обратно в новината

Коментари - Наградата за мир ”връчена” на празен стол | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук някои видни червено-кратунковци се позовават на мнозинството. Но другарят "Ого" би трябвало да знае че в тоталитарните режими мнозинството ничкой не го бръсне за слива. И за морков не го бръсне - каквото каже лидера - това е. Що се отнася дои форума, когато става дума за интелектуални занимания мнението на цялата циганска махала не струва колкото на един проф. Андрей Пантев, да речем. Аз самият не го харесвам, за мен е неприемливо един учен да поддържа тоталитарна партия карто бСП-БКП, но оттова съвсем не следва че не трябва да се вслушвам в мнението на такива хора. Точно обратното, даже когато е диаметрално противоположно на моето собствено мнение, тази теза ми е доста по-полезна от мнението на десетки хиляди цигани митингуващи в моя полза. Толкова да мнението на болшинството. А, щях да забравя още нещо. Първата успешна операция по присаждане на сързе е извършена в ЮАР, по времето на апартейда. От бял, проф. Кристиян Барнард, член на бялото малцинство. В момента в ЮАР сигурно бол'инството от черните не можа да направи и една свястна операция от апендицит. Интересен е случаят с Андрей Сахаров. но доста по-интересен е случая с друг нобелов лауреат от СССР - Ал. Солженицин. Вярно неговята награда е за литература, но отношението на съветските власти е точно толкова първобитно. Там, в СССР, никога не се е гледало с добро око на лауреатите, освен ако не са лауреати на Сталинска премия. Такива велики учени като Мичурин и Лисенко са ги обожествявали, докато "престъпници" като дисидентите са били всячески низвергвани. Е, в Русия положението продължава да е същото. Така, като ценностна система те са много по-близко до Китай и Сев. Корея, отколкото до цивилизования свят. За тях мнението на болшинството от милиарди павиани (за симпатизантите на бСП обяснявам ,павианът е не особено интелигетна маймуна, нещо като партиен активист от БКП) е по-важно от мнението на Нобеливия лауреат Айнщайн. Е, да им е честита Планетата на маймуните.

Оптимистите учат английски, песимистите - китайски, а реалистите учат устройството на АК 47!

Благодарение на хора като теб, в България никога няма да има демокрация.

Ха да видим догодина дали ще пуснат Джулиан Асандж да си получи Нобеловата награда за мир или пак ще се даде на прзазен стол?

В статията мимоходом се спомена и за нобеловата награда за мир на Сахаров. Него не го пуснали властите и затова я е получила жена му - Елена Бонер. Предполагам, че Сахаров е спасил мира като навреме е създал за СССР водородната бомба. Това е велико творение. За други негови миротворчески изяви не съм чул. Жена му Елена Бонер няма велики творения. Цял живот е била детски лекар и се е занимавала с ваксини, заушки, кашлица и други прозаични неща. Мога да цитирам коментара на Курт Вонегът по този повод: "Без да иска КГБ напарави така, че нещата станаха по правилният начин. Един детски лекар заслужава нобеловата награда за мир, много повече от един създател на водородни бомби!" Тук някой по надолу, в коментарите, потърси символа на празният стол. И на мен ми стои като "никой не я заслужава".

Сахаров е бил преследван от съветската власт заради активната си обществена дейност за човешки права, а не заради създаването на бомба. Между другото, надявам се, че знаеш какво е открил Нобел.

Да бе знам какво е открил Нобел и наистина си прилича бомбаджия да даде награда на друг - по баш бомбаджия. Ама да ти ковна един въпрос и на теб - как така съпругата на много репресираният Сахаров е получила разрешение да отиде и да я получи от особено репресивните власти на СССР? А и още един - какво щеше да му се е случило на Сахаров при първо мецване на тема човешки права (никой обаче не споменава за какви конкретно права е мрънкал Сахаров), ако преди това не беше направил водородната бомба? Но темата тук е празният стол и кой какъв символ вижда в него.

Разбирам, че Китай са недоволни, но не разбирам защо са баннали 2-те думички в китайския нет - това е толкова труд и изобщо не говори добре за тях.

ТОВА ЧЕ Е ДАДЕНА НА ПРАЗЕН СТОЛ МИ СЕ ЩЕШЕ ДА ОЗНАЧАВА, ЧЕ НИКОЙ НЕ Я ЗАСЛУЖАВА... И ТО МАЙ СИ Е НАИСТИНА ТАКА. ЖАЛКО, ЧЕ НЕ СА ВИДЕЛИ ТАЗИ СИМВОЛИКА ....

Прочетох целия форум и с радост установих, че след 21 години промиване на мозъци само един-jizast се оказа с промит мозък.Поздрави на всички нормални!

jizast

определено 66 години промиване на мозъци е свършило повече работа от 21 годишното щом съотношението във форума е толкова голямо на инакомислещите

Инакомислещите разрушиха България.

Това не е Награда за мир, а жалка пародия. Всичко се диктува от груби и перверзни политически цели. Какво би казал Нобел за такива флагмани на мирол'бието като Обама, Рабин, Ясер Арафат????? Всичко е политическа проституция в угода на Вашингтон, Жалко за оскверненаха благородна идея на Нобел

jizast

така е Америка е виновна за всичко, важното е ти да си вярваш

jizast

Господ да ни е на помощ с толкова почитатели на човеконенавистни режими като този в Китай и Русия.

забравихте САЩ, гусин посланник.

jizast

някой хора не са в час

Мисля, че и Господ не може да те помогне, защото сме болшинство.

Именно затова сме най-бедната държава в Европа.

Оставих пари за награда на истински миротворци, а не на хамерикански лакеи и национални предатели.

Факт. Аз и не разбрах какво общо има 'борбата' за демокрация с мира, особено на фона на последните няколко войни. Водени от демократичните сили (Всяко съвпадение със СДС може би е случайно.). И предвождани от най-демократичната от демократичните. Пък и след недоразумението Обама тази награда е пълен кич.

Дали САЩ ще дадат наградата догодина на шефчето от Уикиликс? А, а защо?

хахаха, страхотен въпрос! :)

jizast

Нещо не си в час, САЩ не раздават Нобеловите награди

аре бе... Китай ли ги раздават?:) за идиоти ли ни мислиш или за слепци?

Който държи паричките ($-тата) - той казва каква ще е музиката и кой ще е музиканта и танцьорите. Както искаш - така го разбирай това. В мошеническо-паричен свят живеем. ТАКА ЩЕ Е!

САЩ не раздават наградите за мир, но е много голяма вероятноста сп. Тайм да го обяви за личността на 2010г.

Прав e Турбьорн Ягланд за гнева на правителствата за някои нобелисти, само дего е забравил да спомене, че същите нобелисти сега жънат гнева на сънародниците си за предателството на родините си.