Той разказа своята гледна точка за ареста му на 7 декември, предаде БТА. Тогава Велков бе задържан с белязани 20 хиляди лева, а по-късно му е повдигнато и обвинение за заплаха за убийство.

Велков обясни, че на 7 декември, веднага след пресконференция в БТА, в която той участва, тръгнал към столичен хотел, където имал среща с Кирил Кирилов-Японеца. На тази среща е трябвало да получи 20 000 лв. от Японеца, на базата на уговорки за постигане на извънсъдебно споразумение да не води граждански искове спрямо Кирилов. В този момент Велков е бил арестуван.

Има подготвено споразумение, което ясно личи и от самите СРС-та, че е уговорено сумата, с която бях задържан, да бъде платена. Японеца ми предложи да направим извънсъдебно споразумение заради побоя, който нанесе. На базата на уговорки за постигане на извънсъдебно споразумение да не водя искове срещу него, трябваше да получа пари. Аз нищо не съм предлагал. Решаването на спора извън съдебна зала е по-добрият вариант, коментира адвокат Николай Велков, цитиран от КРОСС.

Договорките между нас вървяха устно, допълни той. Документът за споразумението ни бе приготвен от адвоката ми. В момента, когато Японеца сложи парите на масата и аз трябваше да ги взема, два пистолета бяха опрени до главата ми и до подписване на договор не се стигна, допълни Велков. Постановката е поръчкова. Направена е от хора, чиито интереси съм засегнал. Това са Цветан Василев и Делян Пеевски, категоричен бе Велков. Той допълни, че акцията по ареста му се е протаквала във времето, за да могат определени медии да я отразят.

Адвокат Велков бе задържан заради сигнал за изнудване, подаден в ГДБОП от Кирил Кирилов – Киро Японеца, който по думите на задържания, на 23 ноември му е налетял и му счупи носа в столично заведение. Според съда разследването за нанасяне на средна телесна повреда на Велков, което образува Софийската районна прокуратура, поставя под съмнение достоверността на показанията на Кирилов, че е бил изнудван. Причината е, че Кирилов е пряко заинтересован от изхода на делото, а и според магистратите, думите му са в противоречие с приложените по делото СРС-та от разговори между двамата. Съдът заключи, че няма нито обосновано предположение, че Велков е измамил и заплашил Кирилов, нито опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

На 9 декември Софийският районен съд реши Велков да бъде пуснат от ареста без мярка за неотклонение.