Никога не съм предприемал действия насочени срещу ценностите на Франция или срещу върховенството на закона. Никога не съм предавал доверието на френския народ”, заяви пред журналисти Никола Саркози, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

В нашата страна, която е страна на човешките права и върховенството на закона, съществуват някои организирани процеси. Съществува политическа намеса в правосъдието. Шокиран съм от обвиненията срещу мен, те не са верни”, добави бившият френски президент.

Саркози бе изправен пред съда по обвинения в корупция и злоупотреба с влияние.

Решението за повдигане на обвинения срещу лидера на френските дясноцентристи бе взето след 15-часов разпит от съдии, разследващи опит за намеса в съдебните процедури по друг случай.

Франсоа Оланд: Никола Саркози е невинен до доказване на противното

Президентът на Франция Франсоа Оланд каза в сряда, че неговият предшественик Никола Саркози трябва да бъде смятан за невинен до доказване на противното,след като беше обвинен в корупция и търговия с влияние, предаде AFP.

На заседание на правителството Оланд настоя пред министрите върху „независимостта на правораздаването и презумпцията за невинност”, каза говорителят на френското правителство Стефан льо Фол.