Мурийо съобщи, че екип от мексикански, испански, американски и британски експерти не е открил следи от взривни вещества.
Няма никакви основания да се предполага, че може да става въпрос за нападение, подчерта той.

Източникът на изтеклия газ, който се смята, че е метан, все още не е открит. Властите обаче предполагат, че метанът е дошъл от канализацията. Газът "повдигнал" няколко етажа нагоре, след което те рухнали.

Изявлението на мексиканския главен прокурор слага край на неколкодневното мълчание за потенциалните причини за най-тежката злополука в историята на "Пемекс" през последните 10 години, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Случаят разпали дебатите за състоянието на петролния монополист в Мексико. "Пемекс" е жизненоважен източник на приходи за държавата, но от десетилетия страда от недостатъчно инвестиции. Компанията освен това пострада от поредица злополуки в последно време, които помрачиха иначе подобряващия се неин имидж в областта на сигурността.

От години повод за национална гордост, "Пемекс" се оказва упорито неподатлива на промени, отбелязва Ройтерс. Компанията се превърна в мерило за способността на Мексико да проведе икономически реформи, като петролната промишленост на страната изостава от други големи производители.

"Пемекс" се превръща в символ на независимостта на Мексико, след като президентът Ласаро Карденас национализира през 1938 г. американските и британските петролни фирми, развиващи дейност в страната. Името на мексиканския държавен монополист в петролната промишленост обаче стана с годините синоним на неефективност и корупция.

След експлозията - снимки