Те са написали отворено писмо до българската общественост с копие до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на културата Вежди Рашидов, предаде БТА.

Сред другите искания на творческите съюзи е управлението на НДК да бъде уредено с наредба или закон като изпълнителна агенция към Министерство на културата, каза на пресконференция в БТА Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели.
"Опасяваме се от подготвянето на скрита приватизация, тъй като засега нямаме яснота какви са намеренията на държавата спрямо Националния дворец на културата", каза Мариана Хил, председател на Асоциацията на преводачите в България.

Снежана Тодорова от СБЖ определи като смущаващ фактът, че новоназначеното ръководство е от хора, напълно неизвестни на творческите съюзи.

Председателят на Съюза на архитектите Георги Бакалов посочи, че отвореното писмо до обществеността е първата инициатива на сформиращата се асоциация на творческите съюзи /вече 12 на брой/ за изработване на единна политика в защита на НДК. Той апелира за по-широко обсъждане на проблема с ръководството на страната, след което да се пристъпи към разумни и обосновани промени.

На 4 май правителството реши да уволни Христо Друмев като шеф на Националния дворец на културата и назначи нов борд на директорите. Дворецът  ще бъде преобразуван в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата, а временно ще бъде под шапката на МФ.