Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на съвместен брифинг с посланика на САЩ Джеймс Уорлик в МВР, предаде БТА.

"Откриването на офиса на DEA в България е ясен знак за доверие, за стратегическо партньорство", заяви Цветанов.
Той анонсира предстоящото утре работно посещение у нас на директора на ФБР Робърт Мълър, което определи като признание за усилията на служителите на МВР, ДАНС и службите за противодействие на трансграничната организирана престъпност.
Днес в София пък бе регионалният директор на DEA Марк Дестито, за да обсъди с министър Цветанов текущи въпроси по сътрудничеството в борбата с трафика на наркотици и подробности по откриването на офиса в София.

"Решението за откриване на офис на DEA в София е ясен сигнал за силното, отлично сътрудничество между САЩ и България в спирането на разпространението на наркотици", каза на свой ред и Уорлик.

Основата на сътрудничеството е положена през 1990 г., когато DEA започва да работи с ГДБОП на МВР по няколко разследвания, свързани с големи организации за трафик на наркотици, опериращи в региона, довели до задържането на значителни количества наркотици, отбелязват в прессъобщение от посолството на САЩ. От 2008 г. досега в резултат на съвместни разследвания са конфискувани наркотици на стойност над 3.1 млн. долара.
От 2009 г. специални агенти на DEA работят всекидневно с ГДБОП.

По-рано днес от МВР съобщиха, че при съвместна операция на антимафиотите и ФБР са задържани трима български хакери, които са източвали сметки в американски банки.