21-годишният Димитър Тонкев беше арестуван на 15 септември с още двама души по обвинение, че разпространява наркотици. Младежът бе задържан, докато пътувал в кола с още двама души. Посоченото от прокуратурата количество е 2,5 грама марихуана и половин грам амфетамини.

По време на гледането на мярката на Димитър Тонкев в съда в Пазарджик, пред Съдебната палата се бяха събрали негови приятели и познати. Според близките обвинението срещу Димитър е повдигнато, защото говори срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, за когото твърдят, че е убил баща му Наско. Самият Влайков отрича да има вина и засега му е повдигнато обвинение само за това, че като не е осъществил контрол върху пистолета си и това е причинило смъртта на 47-годишния мъж.

Окръжните съдии в Пазарджик оставиха 21-годишния Димитър в ареста, но днес апелативните магистрати в Пловдив прецениха, че въпреки обоснованото предположение и наличието на данни, че младежът е разпространявал наркотици, с оглед на малкото количество и чистото му съдебно минало, трябва да излезе от ареста. Те считат, че няма опасност Тонкев да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова и му наложиха мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 1000 лева.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.