Това уточниха от Министерство на икономиката и енергетиката в отговор на запитване на Дир.бг. Поводът бяха публикувани по-рано днес информации за нов режим на регулиране на дългосрочните договори за наем.

Проектът, който е качен на сайта на ведомството, урежда няколко типа договори: договори за разпределено във времето право на ползване (това е т.нар. таймшеър), за дългосрочни ваканционни продукти и за препродажба и замяна.
Нещо повече, става дума само за договори, сключени между търговец и физическо лице.

За тях е забранено авансовото плащане, като според проекта за такова се класифицира и предоставянето на гаранции, блокирането на пари по сметки, изрично признаване на задължения или всяка друга насрещна престация за търговеца или за трето лице.
Промените в закона регламентират взаимоотношенията между потребител и търговец и не засягат наемните договори по Закона за задълженията и договорите.

С измененията се въвеждат в българското законодателство изискванията на Директива 2008/122/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 14 януари 2009 година. Потребителят ще може да се откаже от сключения договор в 14-дневен срок, като за улеснение е предвидено това да става с използването на стандартен формуляр.

Освен имоти по морето, по този ред могат да се отдават и други имоти, ако договорът е за определен период от време и страна по него е търговец, както и каравани, лодки, яхти.

Проектът