Сигналът за скандал между близки на пациент и лекаря е подаден вчера около 13.06 ч. в столичното Седмо РПУ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пристигналият на място полицейски екип е задържал двамата нападатели - на по 29 години. Мъжете са отведени в районното управление и е уведомена Районната прокуратура.

bTV съобщи, че на пребилия лекаря е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда. Пуснат е под гаранция от 300 лева. Грози го затвор от 1 до 5 години.

Димитър Николаков разказа пред Нова телевизия, че двамата мъже са нахлули в отделението по реанимация, което е зона със забранен достъп за външни лица.

От болницата съобщиха, че единият от нападателите е от арабски произход с испански паспорт, съобщи БНР.

"При молбата веднага да напусне реанимацията, той оказа съпротива. Не бяха нарушени моите права, бяха нарушени моите задължения от една страна и най-вече правата на пациентите. Зад гърба ми имаше 19 пациента. Това са пациенти, които току що са оперирани", разказа д-р Николаков.

Това е поредното нападение над лекар в страната, станало само ден, след като лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС започва консултации за вот на недоверие, ако здравният министър Петър Москов не подаде оставка.

Местан обвини в лъжа министъра, който съобщи, че за 11 месеца случаите на нападения над медици са 225, като повечето от тях са извършени от роми. От МВР дали на ДПС справка, според която инцидентите били едва 17.

Здравното министерство обаче извади списък с 227 случая, а Москов заяви, че всъщност Местан обвинява лекарите в лъжа.

Междувременно 3800 спешни медици подписаха декларация до председателя на парламента, в която обявиха, че са в готовност да си подадат оставките, ако бъде отстранен здравния министър.

"Ако пожелаете, можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети", написаха лекарите.

Последният случай на нападение над медик бе в Перник. Преди коледните празници лекар от Центъра за спешна помощ в областния град бе нападнат и бит, като агресията е предизвикана след настояване медикът да съживи починала жена.

В началото на декември м.г. в ботевградското село Врачеш пък екип на Спешна помощ с дежурния лекар-ординатор д-р Ирена Маринова бе нападнат и бит с части от скутер от двама роми. Лекарката бе с няколко шева по главата и в шок.


АНКЕТА: Основателно ли е искането за оставка на министър Москов?