Това каза пред БНР Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност" в МВР.Синдикатът се обяви в подкрепа на бившите служители Константин Иванов и Иво Андреев.
Скандалът с даренията в МВР избухна преди 2 месеца, когато полицай разказа за списъци с "недосегаеми" за катаджиите граждани, които дарили пари на вътрешното ведомство. При направената проверка от инспектората на МВР само 3-ма служители признаха за подобни списъци. Проверката обаче установи милиони дарения от бизнесмени в касата на МВР. Финансовият министър Дянков твърдо се противопостави на даренията, а премиерът Борисов нареди те да бъдат спрени. Със заповед на вътрешния министър "подаръците" бяха забранени, с изключение на пари от общини, ЕС или държавата.

Иван Попев е третият служител на МВР с дисциплинарно наказание порицание за 6 месеца за това, че не бил докладвал по надлежния ред за списъците за дарения, разказа Грозев. Цялата работа започва да прилича на Параграф 22. Достатъчно е, че той е наказан, именно защото не е докладвал за тези списъци за дарения. Нали казаха, че нямало списъци, оказва се, че това че той не е докладвал за списъци, значи, че те съществуват, обясни той.

Според него, има две основни позиции за реформа в МВР. "Едната е, че в МВР и досега и оттук нататък ще се съвместяват много дейности, които трябва да вършим с нашите колеги. Това изисква по-голямо осигуряване на средства. Другият път е тази огромна структура да бъде разделена на по-малки структури, което също е приемлив вариант, но не означава, че хората трябва да бъдат съкратени. Трябва да се помисли дали тези хора са за първа категория в МВР или не. Когато излязат от МВР служителите пак ще бъдат 52 000, каза Грозев.

Той заяви, че МВР може да се справя без дарения, но държавата трябва да осигури тези средства. "Държавата трябва да обезпечи дейността на МВР – не частни дарения, не физически лица", категоричен бе Грозев и добави, че като цяло тези дарения трябва да бъдат прекратени. "Колкото и да сме близо до гражданите, все някой страда. Факт е, че даренията в МВР са станали много уродливи. Нормалното е да се купи компютър за подпомагане, но не е нормално да се закупят компютри, за да може изобщо да работи една служба", коментира Галентин Грозев.

"От 2005 година със сигурност има дарения в МВР и то законни, може и от по-рано. За незаконните затова, че не са оформени като договори, не знам откога са. Да се измества истината е тревожно. Повече няма да чуете за никакви проблеми в МВР, но не защото няма да има дарения, а защото хората ще ги е страх. Вместо колегите ни да бъдат наградени за тяхната доблест, те бяха буквално изритани от системата", подчерта Грозев. "Който не слуша, бива нарочен и започва да се проверява до най-невероятни неща, сподели още той.