Прокурорът Луис Морено Окампо заяви по-рано този месец, че ще иска арест на трима души заради избиването на протестиращи в Либия, предаде Би Би Си. Окампо твърди, че съдът има преки доказателства за това, че лично Кадафи е давал заповедите, както и за организацията на набирането на наемници от Сeйф ал Ислам. Има данни и за участието на шефа на разузнаването в операциите срещу демонстранти.

Прокурорът добави, че прокуратурата е документирала и как тримата са се срещали, за да "планират операциите" и как Кадафи е използвал "абсолютната си власт, за да извършва престъпления в Либия", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Морено-Окампо каза също, че продължава да разследва обвиненията в масови изнасилвания и военни престъпления, извършени от различни участници във въоръжения конфликт, както и нападенията срещу африканци, живеещи на юг от Сахара, погрешно сметнати за наемници на режима.

До няколко дни съдиите в Хага трябва да вземат решение - те могат да приемат искането за арест, да го отхвърлят или да поискат от службата на прокурора допълнителна информация.
Съдът в Хага няма полицейски сили и разчита на членуващите в него държави да осъществяват арестите. Либия обаче не е член на съда и следователно не е длъжна да арестува заподозрените.

Либийски представители заклеймиха действията на прокурора.
"Практиките на Международния наказателне съд са спорни. Съдът е рожба на ЕС, замислен за разправа с африканските политици и лидери", заяви на пресконференция говорителят на либийското правотелство и заместник-външен министър Халед Каим.
Заповедите за арест няма да имат незабавно отражение върху войната в Либия, но ще затруднят тримата функционери да потърсят прекратяване на конфликта, като заминат в изгнание, коментират анализатори.

От началото на бунта в средата на февруари в Либия при насилието са загинали хиляди хора, а близо 750 000 души са били принудени да избягат от страната, отбелязва АФП.

Междувременно либийският премиер предложи примирие в замяна на незабавното прекратяване на операцията на НАТО в Джамахирията, съобщи радио „Гласът на Америка”, цитирано от "Фокус". Багдади ал Махмуди призова за прекратяване на огъня в Триполи след среща със специалния пратеник на ООН Абдул Илах Хатиб. Неговият призив бе отправен, след като либийската държавна телевизия съобщи, че силите на НАТО са нанесли въздушни удари по цели в западния град Зуара, близо до границата с Тунис.

Последна актуализация в 16,25 ч.