Повод за това станаха десетките жалби след среднощното шествие на мотористи в столицата в събота вечерта, което се проведе в памет на загиналите рокери на пътя.

Близо 50 мотористи са проверени от екипите на "Пътна полиция" в София само в неделя вечерта, заяви пред БНР директорът на столичния КАТ комисар Тенчо Тенев.

"По Южната дъга, по "Цариградско шосе" и в Люлин, където има прави участъци от пътното платно, които създават предпоставка за по-бързо и шумно каране на мотоциклет. Десет от тях бяха наказани, като имаме три мотоциклетиста, на които моторите им са спрени от движение", уточни той.

Полицията е задържала и 17-годишно момче, което е управлявало мотоциклет без да има книжка затова.

"Той го считаше това за нещо нормално", допълни комисар Тенев.

Проверките ще бъдат всяка вечер, ще се издирват и водачи, които крият номерата на моторите си с превишена скорост.

Миналата седмица депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков зададе на вътрешния министър въпрос за "шумовия терор" на мотористи, на който са подложени софиянци, особено в малките улици каквито са „Иван Асен” и „Гургулят”.

Той поиска от Румяна Бъчварова да представи превантивните мерки и наказанията, която се прилагат спрямо нарушителите.

Тя отговори, че контролът по наличността на шумозаглушителни устройства се извършва само при подадени сигнали от гражданите и чрез внезапни полицейски операции с цел превенция. По думите й поради липса на технически средства не е възможно да се осъществява контрол на място.

Когато нарушителят бъде заловен, той бива отвеждан в СДВР, където имало такова техническо средство за замерване на шума, произвеждан от превозното средство.

Бъчварова уточни, че през 2015 година 44 водачи са хванати и привикани за беседване в районните управления, а наложените административно наказателни мерки са 87. За тази година пък мерките са 21 за първите шест месеца.

„Категорично не приемам отговора ви и това, което докладвате като мерки. Какво означава да го задържиш и да проведеш с него беседа – тези хора са терористи, те от дума не разбират”, отвърна Лилков.

Той изтъкна, че шум от 120 децибела се равнява на шум от излитане на самолет.