Търговците са недоволни от високите наеми и липсата на диалог с ръководството и собствениците на мола, пише "Дневник". По думите им от шест месеца се опитват да проведат разговори със собствениците на мола, но те отказвали да ги приемат.

Ако до края на седмицата не се състои среща между търговците и мениджърите на The Mall, търговците заплашват да затворят обектите си, съобщи LiveNews. В търговския център работят над 185 магазина на площ от 66 000 кв. м.

Сред магазините, които сложиха табели с надпис "протест", са тези на "Пума", "Хъшпъпис", "Багат", "Кафеин", "Глас Хаус" и други, съобщи "Дневник".

Търговците смятат, че високите наеми не отговарят на ниските обороти от обектите им. Някои дори споделят, че след като приспаднат разходите за заплати и зареждане, приходите от продажби не стигат за наема.
Те настояват за 40% намаление на наема, който плащат, като уточниха, че с такъв процент по-малко вече плащат техни колеги от други търговски центрове в София.

В "Мол Сердика" има 40% намаление на сумите, които плащат търговците, а в "София Мол" - между 30 и 40%,  коментира наемател в мола, цитиран от  в. "Дневник".
Без да се стига до подобни демонстрации, намаления на наемите имаше в моловете в Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Търговско-развлекателният център The Mall първоначално бе инвестиция на френската верига Carrefour, която през пролетта на 2008 г. го продаде на гръцкия фонд Assos Capital. Сделката бе за 200 млн. евро, като Carrefour остана като наемател с хипермаркет в комплекса. По това време проектът бе по-известен като „Карфур Цариградско“, а впоследствие, преди откриването си, бе преименуван на The Mall.

Управителят на The Mall Франк Уайтинг все още не е отговорил на въпроса дали ще има среща с представители на протестиращите търговци и дали е склонен да се вслуша в исканията им.

Стачката в The Mall не е първата в България. В началото на 2009 г. наемателите на над 50 търговски обекта в Mall Varna временно затвориха в знак на протест срещу непосилната наемна политика. През пролетта на 2009 г.  стачка имаше и в „Сити център София“. На другата година отново имаше протест на търговците в мола.

Междувременно стана ясно, че откриването на Мол Плевен е отложено за пролетта на 2012 г. по инициатива на основния наемател в проекта – хипермаркет Карфур. „Изчаквахме подемът на икономиката в страната да стане факт, за да сме сигурни, че това начинание ще бъде успешно както за Карфур, така и за Мол Плевен", коментира Кристиан Шарита, новият изпълнителен директор на "Карфур България", цитиран от Investor.