От 5 000 до 60 000 лева е глобата, ако има забавяне на пренасянето на телефонен номер от една мрежа на друга.

От влизането на закона в сила, най-вероятно през януари, след изтичането на договора той автоматично става безсрочен и може да бъде анулиран в срок от един месец, без неустойки, обясни в студиото на предаването "Тази сутрин" по bTV Ясен Гуев от Глобул. Това вече важи не само за мобилните оператори, а и за доставчиците на всякакъв вид мобилни и кабелни услуги.

Важно обаче е да се отбележи, че, за да преминат към друг оператор абонатите трябва да нямат задължения към стария, обясни Жанет Захариева от Виваком. Месец преди изтичане на срока на договора, независимо от факта, че след изтичането си той става безсрочен, операторите ще трябва да информират абонатите си, че договорът им изтича. Това, най-вероятно, ще става чрез есемес, обясни Искра Кусева от Мтел.

Смятаме, че ще спре ерата на носенето на няколко мобилни телефона на различните оператори, допълни тя. Въпреки всичко ще остане висок процентът на картите, смята Гуев. По думите му голям процент са хората, които са и със служебни, и с лични телефони. Картите са над 10 млн. и ще растат.

Говорейки за предстоящото намаление на цените на едро между операторите трябва да знаем, че всичко зависи от конкуренцията, казаха експертите. Според ЕК ние и други две страни сме с най-ниските цени на мобилните услуги, поясни Ясен Гуев.