От болницата разпространиха информация до медиите със заглавие: "Лечението в Реанимация е еднакво за всички", предаде БТА.

В съобщението се посочва, че престоят на всеки пациент в отделението на ден струва между 3 и 5 хиляди лева, "независимо от това какво е неговото име, обществено положение, професия или занимание".

Само от миналата сряда вечерта до днес сутринта лечението на Димитър Желязков струва близо 24 хиляди лева. По данни от болницата до понеделник сумата е била 21 890 лева. За вторник разходите са още 850 лева. Най-скъпи са медикаментите за регулиране на кръвосъсирването. Флаконът струва 2300 лева, като за Желязков са използвани 7 опаковки.

През последните дни са се появили неверни интерпретации за баснословни суми около цената на лечението на Желязков, които не отговарят на истината, заявяват от МБАЛ.

Оттам уточниха, че хирурзи на болницата са оперирали пациента. За него, както е правено и в много други случаи, са извикани консултанти, които да дадат второ мнение.

От МБАЛ обясняват още, че годишният прием в отделението по реанимация е голям и там постъпват стотици пациенти с нарушения на основни жизнени функции и непосредствена опасност за живота. За всички се полагат еднакви усилия.

А Димитър Желязков не е първият пациент, приет в тежко състояние, на когото се е наложило кръвопреливане, и със сигурност не е последният, който ще бъде спасен, се посочва в съобщението от болницата.