Това съобщи говорителят на съда Весела Павлова, цитирана от "Фокус".

Последното дело по този казус срещу Очите бе гледано в Бургас в края на януари т.г., когато защитата заяви, че той трябва да бъде освободен незабавно, тъй като е излежал наказанието си от 4 години и 10 месеца, което му бе дадено след споразумение с прокуратурата.

От 2000-а до 2007-а година Митьо Очите има седем присъди. Прокуратурата поиска всички наказания да бъдат събрани и сегашната присъда да се увеличи общо с още две и половина години, като общото му наказание стане 7 години и три месеца лишаване от свобода. Бургаският окръжен съд обаче не уважи това искане. Тогава наблюдаващият прокурор в Бургас Димо Маджаров поиска разваляне на споразумението и внесе протест в Бургаския апелативен съд.
Докато съдът насрочи дата обаче присъдата на Желязков бе прекратена от Плевенската окръжна прокуратура, тъй като той лежеше в затвора в Белене.

Сега решението на апелативните бургаски магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.
Според магистратите Димитър Желязков се е възползвал от законовата възможност да сключи споразумение с прокуратурата, за да не изтърпи общото наказание от присъдите си в размер на 16 години и 1 месец, но решиха да удължат присъдата с още година и половина.