Това съобщиха от парламентарната анкетна комисия, оглавявана от лидера на РЗС Яне Янев. Неотдавна тя се самосезира по скандала "Дюнигейт" и изиска от министъра информация за всички заменки от 2003 г. насам.

Днес тя вече е изпратена и е качена на сайта на Народното събрание. От нея става ясно, че той е предоставил на комисията три справки.
Първата е за издадените заповеди за промяна на предназначението и сключени договори за продажба от областните управители на поземлени имоти, изключени от държавния горски фонд. Става дума за 144 сделки, при които общата площ за промяна на предназначението е 1859,80 дка, на стойност 12 762 191,01 лева. Те са извършени главно в областите Благоевград, Варна и Смолян, има и такива в Кърджали, Кюстендил, Стара Загора, София и други.

Втората справка е за броя преписки и общо продадените площи от областните управители на поземлени имоти, изключени от държавния горски фонд по области. Общата площ на продаденитe урбанизирани имоти е 1771,76 дка, а общо платените суми за продажбата 10 361 485,26 лева.

Третата справка е за издадените заповеди за изключване при промяна на предназначението на гори и земи от държавния горски фонд, на заявители, повтарящи се повече от един път, за периода 2003 г. до 31.12.2012 г., в района на  Бургас и Варна. Става дума за 24 заповеди за площи от 674,188 дка, на стойност 5 275 526,34 лева.

"Не мога да повярвам, че по време на Тройната коалиция фирми са купували земя по морето на цени от 2 лева на кв./м. Сделките са правени от областните управители, които обаче са назначавани от Министерски съвет, обяви преди дни Мирослав Найденов и уточни, че е получил документи за това.

"След седмица мисля, че прокуратурата ще разполага не с конкретни факти, а ще предприеме конкретни действия", коментира лаконично главният прокурор Сотир Цацаров по повод проверката, която прави обвинението след скандала с "Дюнигейт".

Междувременно от Политически клуб "Екогласност" обявиха, че искат организирането на национален референдум за забрана на строителството по Черноморието. Председателят Емил Георгиев обяви в БТА, че за целта започва обсъждане с други екоорганизации.
От "Екогласност" ще внесат в Комисията по петициите на Европейския парламент подписка за всички допуснати нарушения на екологичното законодателство у нас. Екоактивистите предлагат да се развалят всички сделки с дюни от началото на 2004 г. досега.