Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при посещението си в последното огнище на шап край странджанското село Долно Ябълково, предаде БНР.

За Бургаска област ще бъдат животните под ветеринарен контрол, съпроводени до съответните кланици, заклани и реализирани за Гергьовден и за Великден. Това ще започне в момента, в който съгласуваме с Европейската комисия. Предполагам, че до края на тази седмица ще стане. При всички случаи животните няма да бъдат унищожени, а ще бъдат реализирани за двата празника, посочи Найденов.

Животновъдите да съдействат за ограничаване на разпространението на шап, призова директорът на агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов. "Тъй като свободните животни продължават да кръстосват региона, което е в абсолютен противовес с изискванията, затова искаме и от тях такава помощ, каза Войнов.

От понеделник започва изплащането на обезщетенията за умъртвените болни животни, а от вторник ще се изплащат компенсациите за фураж. До 2 седмици ще бъдат осигурени и средствата в размер на 8-9 милиона лева за възстановяването на охранителните мрежи по границата ни с Турция, заяви още Мирослав Найденов.