С настоящата декларация екипът на Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник "Преса" от 28 март, се заявява в декларация на института, подписана от доц. д-р Мирослава Радева, директор на ИСИМ-МБМД.

 "Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка. Подобен начин на публикуване противоречи на професионалните практики и стандарти, установени от Българската социологическа асоциация, БАМОР и от Световната организация за маркетингови, социални изследвания и проучвания на общественото мнение ЕSOMAR, в които членува нашият Институт в лицето на доц. д-р Мирослава Радева", пише в декларацията.
 
Публикацията на вестник "Преса" от 28.03.2013 г. дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение, уточняват от социологическата агенция.

Защо Мира Радева на следващия ден не отрече публикуваната от нас информация
, попита днес главният редактор на вестник "Преса" Тошо Тошев, цитиран от БГНЕС.

Ние сме вестник, научаваме нещо и го публикуваме след като ни се вижда любопитно, коментира Тошо Тошев и напомни, че самата Мира Радева потвърди верността на публикуваните във вестник "Преса" данни от социологическото изследване на Института за социални изследвания и маркетинг.

"В публикацията се позоваваме и на самата Мира Радева. Питахме първо нея. Информация циркулираше между социолозите и политиците, едни се радваха, а други страдаха. Обадихме се на Мира Радева и тя каза, че е вярна, че е така. Ако това, което е казала, че е така, не е било вярно, тя можеше на следващия ден да опровергае информацията. Тя не я опроверга, а я потвърди", коментира още Тошо Тошев. "Много хубаво прави тя за вестник "Преса", по този начин всъщност казва, че вестник "Преса" е един добър информационен вестник", заяви Тошо Тошев.
 
На 28 март във в. "Преса" бе публикувано "тайно американско изследване" според което ГЕРБ води 30%, БСП е втора с 16%. В подзаглавието се посочва, че "френски екип от социолози потвърдил данните". В материала се посочва, че проучването било направено "от щатска фондация със знанието на американското посолство у нас".

Същият ден от американското посолство съобщиха, че не е поръчвало въпроси за електорални нагласи в България. В отговора на посолството се посочва за поръчано изследване, но без тези въпроси.

 Първоначално, обаче, Радева защитаваше изследването си и резултатите, без да обвинява медията.