Той направи грешката, докато обясняваше пред bTV как от догодина се "отвързват" редица плащания, които бяха свързани с минималната работна заплата.
За увеличението на майчинските в бюджет 2012 г. са отделени 7 млн. лв., заяви Младенов.

По-късно се оказа, че той е имал предвид плащането на месечната социална помощ за деца с увреждания, която е 70% от минималната заплата, или 189 лв. Това плащане няма нищо общо с обезщетенията за майчинство и гледане на дете от НОИ и се дава от социалното подпомагане. Затова пък истинското обезщетение - за дете от 1 до 2 г., което плаща НОИ, догодина остава 240 лв. въпреки ръста на минималната заплата, пише "Сега".

"Тези 7 млн. влизат в 24-те млн., които казахме, че ще трябват на бюджета при увеличение на минималната работна заплата", обясни пред bTV финансовият министър Симеон Дянков.

Междувременно се оказа, че обезщетението за майчинство и безработица ще се изчислява на базата на осигурителния доход от последните 24 месеца. Това  предвижда проектът на бюджета за държавното обществено осигуряване, който беше одобрен от надзорния съвет на НОИ, предаде Дарик радио.
През 2010-т година периодът за изчисляване на размера на обезщетението за майчинство бе увеличен и стана 18 месеца, като целта на управляващите бе да се намали практиката, при която жени се договарят с работодателите си за вдигане на осигурителния доход преди излизане в майчинство. От догодина този период се увеличава с още 6 месеца и така обезщетението ще се смята на базата на дохода от последните 2 години преди раждането на дете.

Планира се също следващата година болничните да зависят от доходите ни 18 месеца назад. В момента те се изчисляват на база на 12 месеца.

Тотю Младенов потвърди, че е предложено увеличение на минималната работна заплата от 270 на 290 лв. от 1 април догодина.

За повишение на минималното заплащане твърдо настояваха от синдикатите. Бизнесът остро се противопостави на тази стъпка, като предупреди, че това ще откара голяма част от фирмите в сивия сектор. От БСК дори предложиха, ако има пари е по-добре да се вдигнат пенсиите, а не заплатите.

Младенов каза още, че над 50 социални плащания ще се "отвържат" от минималната работна заплата, например за отглеждане на дете от 1 до 2 години, както и и плащания по програми за субсидирана заетост, такса за преглед при лекар и др.

Той посочи, че минималната работна заплата е доста изостанала от останалите европейски страни. 

"На базата на минималната работна заплата ще се увеличат заплатите в доста браншове", смята министърът. По думите му няма опасност да се увеличи безработицата, "напротив ще се изсветли част от сивата икономика".

Младенов съобщи, че започват проверки с инспекторатите в училищата. Когато се установи, че детето не ходи на училище, се спират социалните помощи на родителите. Искаме да накараме тези, които получават помощи, да работят. В момента над 3000 души са със спрени социалните помощи, защото отказват обществено полезен труд.