Право на семейни помощи имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца до 350 лева. "Как може моето дете да не получава надбавки от държавата, защото аз работя, а децата на ромите, които лежат на сянка по цял ден, да получават пари", негодува 35-годишната Боряна Янкова. Тя събира подписка в защита на децата на работещите родители, която ще бъде внесена наесен в социалното министерство и парламента, съобщи "Стандарт".

"Искаме депутатите отново да преразгледат закона, защото тук става дума за явна и безпрецедентна дискриминация. Парите, които се отпускат за децата, не са помощи, а надбавки. Това означава, че всеки родител трябва да има право на тях", допълни Янкова.

Според нея чашата с търпението на над 100-те родители е преляла, когато са разбрали, че надбавките за първолаци също ще се дават според доходите. "Не е възможно да отрежат и тези надбавки на децата ни, те са равни, заедно ходят на училище с ромите, седят на един чин с тях, но само ромските хлапета взимат надбавки, а нашите деца - не", коментираха още родители.

Те очакват социалното министерство да ги покани на среща, след като внесат подписката. "В противен случай, освен че ще заведем дело, ще излезем и на протести, защото ни омръзна да работим, за да храним тези, които се правят на бедни", допълни Янкова. Тя коментира още, че протестите се готвят за 1 октомври, когато се очаква да се разглежда бюджетът за идната година.