Това съобщиха от "Пирогов", където малкият Васко беше настанено с тежка черепно-мозъчна травма и в кома.

След положените от лекарите грижи към момента детето е без непосредствена опасност за живота. То ще остане под интензивни реанимационни мероприятия още няколко дни и когато състоянието му позволи, ще бъде преместено в детско отделение, уточниха от болницата.

Междувременно съдът ще гледа днес мярката за неотклонение на 22-годишната майка - Ангелина Цонева от Ихтиман. След като детето зверски пребито и се предполага, че тя го е блъскала в стената или в мебел, жената беше задържана за 72 часа, които изтичат днес. 

Младата майка е известна на социалните, оказа се, че тя не за първи път малтретира детето си - била го още когато било на 6 месеца. Затова вече веднъж родителските й права са били отнемани временно. После обаче момченцето й е било върнато.

Ако вината на Ангелина бъде доказана, тя може да получи между 2 и 10 години затвор.

Бившят директор на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, която в момента е зам.-директор на Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" в екипа на националния омбудсман, коментира пред БНР:

"В този случай всъщност аз не чух почти никакво изявление на нито една институция. Медиите са тези, които говорят за случая, които търсят информация, които се опитват да стигнат до същността на проблема... Защото това не е просто инцидент".

Според Жечева само фактът, че майката казва, че е това е инцидент, показва, че тя ясно осъзнава какво се е случило.