Тези страни са Гърция, България, Италия, Испания, Малта и Кипър, 
съобщи Международната организация по миграцията (МОМ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е четири пъти повече, отколкото миналата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Според данните на Международната организация за миграцията (МОМ) през тази година в Гърция са пристигнали 821 008 души, а в Италия – 150 317 души. Следват България (29 959 души), Испания (3845 души), Кипър (269 души) и Малта (106 души), предаде АФП, цитирана от "Фокус".

От общо 1 005 504 пристигнали към 21 декември, огромното мнозинство - над 970 000, са преплавали Средиземно море. 816 752 са дошли по море в Гърция, уточниха от МОМ.

От влезлите в Гърция (от Турция) 455 000 са от Сирия и над 186 000 от Афганистан. Близо 3700 са се удавили, опитвайки се да прекосят Средиземно море. Това е най-тежката бежанска криза за Европа от Втората световна война.

В Германия тази година са влезли около 1 милион души, но тази бройка включва и много хора от балканските страни, пристигнали по-рано през годината, предаде Асошиейтед прес.

Върховният комисариат за бежанците към ООН предупреди, че бежанците от Сирия в Близкия изток тънат в нищета и са принудени да търсят път към Европа. По данни на ООН и Световната банка, девет от десет сирийци в Йордания и Ливан живеят под прага на бедността.

В много случай на тях не им се позволява да търсят работа, в резултат на което без издръжка се оказват цели семейства. Само половината от всички деца бежанци ходят на училище, отбеляза Антониу Гутериш - върховният комисар на ООН за бежанците .

Той призова за скорошно прекратяване на войната в Сирия и предупреди, че колкото по-дълго тя продължава, толкова по-тежки ще бъдат нейните последици.

Хората, които отхвърлят сирийските бежанци, са "най-добрите съюзници" на джихадистите от "Ислямска държава" и други екстремисти, заяви Гутериш, цитиран от Ройтерс.