Мерките ще се прилагат сред групи със завишен риск от самоубийство. По тях ще действат и от Дружеството на психолозите, БЧК, МВР, регионалните инспекторати по образование, "Социално подпомагане", службите по заетостта, училища, университети, медии и неправителствени организации, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Миналата седмица здравният министър д-р проф. Николай Петров заяви, че РЗИ ще организират срещи с отчаяни от социалните си проблеми хора. Министърът решил да се помогне "на тези отчаяни хора - ще се намерят психолози, ще се направят срещи с тях".
"Ще ходят, ще правят срещи с хората, ще им дават кураж", каза професорът.

Целта на мерките е да се осигури навременна и достъпна психологична и психиатрична помощ, както и цялостна подкрепа на хората, които са в криза и на семействата им, обясняват от министерството.

В лечебни заведения започват "Дни на отворени врати" за безплатно консултиране с психиатри и психолози. При показания и болестни състояния, нуждаещите се ще бъдат насочвани към специализирана терапия.

В много РЗИ вече са организирани срещи на обществените съвети по психично здраве. Те ще изготвят планове за дейността и ще координират целия процес по превенция на самоубийствата и антикризисната работа с рисковите лица.
В момента се анализира ситуацията в областите, уточняват се нуждите и ресурсите за работа с рисковите групи.
Започва обучение под форма на семинари, тренинги, лекции с различни групи от населението.

Обучение се организира и за общопрактикуващи лекари, студенти по медицина, психолози, педагогически съветници, учители, ученици, представители на медии с цел да разпознават на ранен етап прояви на деструктивно поведение, което крие потенциален риск от предприемане на фатални действия.

Групи от специалисти ще оказват помощ на очевидци на самоубийства, на хора, преживели самоубийство на близък.
При депресивни състояния те ще бъдат насочвани към терапия.

През първите два месеца на годината само в София 131 души са посегнали на живота си. Експерти твърдят, че броят на неуспешните опити за самоубийство е четири пъти по-голям, пише "Дойче веле". От 1 януари във Варна и региона са регистрирани 13 самоубийства.
България е на 20-о място в ЕС по самоубийства.
Самозапалването се превръща в модел на самоубийство.
Социалните работници от отделите за закрила на детето са оказали помощ на 17 деца, направили опит за самоубийство през 2012 г.