Това коментира във Варна Румен Радев по повод предложението на ГЕРБ, ако бъде приета мажоритарната избирателна система с 240 многомандатни района, те да се определят от държавния глава. Управляващите се мотивираха, че той е най-равно отдалечен като институция от всички партии.

Пред журналисти обаче Радев подчерта, че президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията.

Той коментира и проектите за армията. По думите му те са само част от модернизацията й, която не означава подмяна на едни оръжия с нови, цитира го  БТА.

Според него модернизацията е комплекс от мероприятия и освен подмяната на оръжията включва подмяна и на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени, издигане на мотивацията и социалния престиж на хората.

"Най-важното е осигуряването на условия за пълноценна подготовка на военнослужещите, която гарантира безопасност и запазване на здравето и живота им и генериране на необходимите бойни способности", подчерта той.

Президентът каза в отговор на въпрос, че следи състоянието на пилотите, пострадали при инцидента с вертолета "Пантер", при който загина пилотът. Радев уточни, че ще посети авиобаза "Чайка" и двамата пострадали.
Държавният глава припомни, че още в деня на инцидента е заявил, че независимо какви ще бъдат причините за това произшествие, е факт, че нашите летци летят много, много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО.

Радев за първи път коментира и призива на премиера Бойко Борисов да уволни своя съветник Пламен Узунов заради стари негови снимки, на които е маскиран като Хитлер.

"Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма, напротив", заяви президентът и отказа да иска оставката на Узунов.