Темата “Животът и книгите в стихотворението “Книгите“ на Атанас Далчев“ беше изтеглена на случаен принцип от 30 възможни, като зрелостниците имаха възможност да създадат аргументативен текст под формата на есе или  интерпретативно съчинение върху откъс от литературната творба.

Темата бе прочетена от образователния министър Сергей Игнатов. Матурата по български език и литература се състои от две части - 40 въпроса и съчинение върху изучаван текст. Максималният резултат е 100 точки. Учениците трябваше да изпишат минимум 4 страници на съчинението.

Тази тема беше включена в 20-ти въпрос от 30 подготвени за 41-ви въпрос от теста, обяви зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, цитирана от БТА.

За първи път въпросите се комбинираха днес, преди изпита. От просветното министерство съобщиха, че има милиони комбинации (според Игнатов - 12 млн.) на варианта на теста, които бяха предварително засекретени и разбъркани от компютър.
Имаше въпроси със зададени отговори, от които само единият е верен, както и такива със свободен отговор, предаде БНР.

Генерирането на теста започна в 5.40 часа, като през това време можеха да се видят само номерата на компонентите от него. След това започна сглобяването на теста. От образователното министерство увериха, че навсякъде изпитът е започнал спокойно и тестът е стигнал до всички училища.

От министъра и заместника му
Темите за 41-ви въпрос тази сутрин бяха "затворени в моя кабинет и там нямаше интернет", каза Сергей Игнатов. Милена Дамянова отбеляза, че "до последния момент, даже министърът не е знаел автора и творбата за 41-ви въпрос от теста".
За първи път през тази година тестът за матурата се съставя в самия изпитен ден, след като през миналата година трите теми за 41-ви въпрос "изтекоха" в интернет късно вечерта преди изпита.

От 6.00 до 8.00 часа тази сутрин изтеглената тема за изпита се знаеше само от четирима експерти от МОМН и от мен, каза Дамянова. Тя съобщи, че към 8.15 часа във всички училища е имало интернет, тестът за матурата е "изтеглен от него, а паролата е била качена и са се разпечатали материалите за изпита".

Скалата за оценяване, по която получените точки ще се преобразуват в оценки, ще стане ясна след изпитите. Резултатите ще са готови до 6 юни.

Тестът от днешния държавен зрелостен изпит и верните отговори към него, са публикувани в сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

На 19 май са държавните зрелостни изпити по втория предмет по избор, а матурите по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.

Последна актуализация в 16.15 ч.