От "Нова република" внесоха жалба в ЦИК заради решението на комисията машинното гласуване да се проведе само в 500 избирателни секции в страната вместо във всички над 12 хиляди, предаде БНТ.

Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров и Петър Славов смятат, че по този начин ЦИК бойкотира машинното гласуване и очакват Върховният Административен Съд да отмени решението на Централната избирателна комисия.

Това решение на ЦИК считаме за незаконосъобразно. Съгласно Изборния кодекс машинно гласуване, трябваше на тези избори да бъде абсолютно пълноценно и да се гласува във всички избирателни секции машинно, заяви Петър Славов, от "Нова република".

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че "на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции" в цялата страна.

Решението е взето на заседанието на ЦИК в петък, въпреки че в Изборния кодекс пише, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване".

Миналата 2016 г. трябваше да е последната, в която се гласуваше експериментално само в 500 секции.

Предварително се знаеше за затрудненията с машинното гласуване. Няма откъде да се намерят 12 500 бройки за 2 месеца.

Според чл. 206 в Изборния кодекс “в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване”.

Някои експерти са на мнение, че текстът не е императивен, но според други това значи задължително във всяка секция да има машина.

Секциите са около 12 500, а ще е нужен и резерв от машини. Не е ясно и как да се организира пращането на машини за вота в чужбина.

Освен това доставката на над 12 500 апарата за по-малко от 2 месеца е трудно осъществимо, а у нас нямало фирма, която да ги произвежда.

Не се знае и с колко ще се оскъпи вотът, но със сигурност ще е с няколко десетки милиона лева. Наемът на 500 машини за президентските избори през 2016 г. струваше над 770 000 лв.

АНКЕТА: Ще гласувате ли на предсрочните избори?