Македонският президент Георге Иванов заяви в обръщение към нацията, че няма да даде мандат за съставяне на правителство на нито една коалиция, докато съществува платформа, "наложена от чужда държава", с която се поставя в опасност суверенитетът на държавата, съобщи електронното издание "Дневник", цитирано от БТА.

Той заяви, че платформата на партиите на етническите албанци в Македония, която те поставят като условие за участие в управляваща коалиция, е "изработена с посредничеството на премиер от друга държава" /албанския премиер Еди Рама/ и излиза от рамките на Охридското споразумение, сложило край на етническия конфликт в Македония през 2001 г.

"Процесът на следизборните преговори за коалиция стана заложник на тази платформа. Заради тази платформа затъваме в още по-дълбока криза", каза Иванов, като подчерта, че очаква международната общност да осъди платформата и да се въздържа от налагане на решения в Македония.

"Не съществуват заплахи и изнудване, които да ме накарат да наруша конституцията. Няма да определя мандат за никого, който преговаря за платформи на чужди държави. Ние нямаме резервна държава", каза накрая македонският президент.

Партиите на етническите албанци в Македония обусловиха подкрепата си за лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев с приемането на закон, предвиждащ по-широко използване на албанския език в страната и други привилегии на албанското малцинство.

Зоран Заев предаде на президента подписите на 67 депутати от парламента, необходими за получаването на мандат за съставяне на правителство.

Преди това партия ВМРО-ДПМНЕ, която спечели парламентарните избори с много малка разлика пред социалдемократите, не успя да състави коалиционно правителство, защото отхвърли условията на албанските партии.