На пресконференцията на Лавров, посветена на събитията от 2016 г., му беше зададен и въпрос за кибератаките, предадоха ТАСС и БТА.

Говорители на Москва вече многократно са отхвърляли твърденията за руски хакери, особено такива, които се месили в президентските избори в САЩ.

Ето и някои от днешните реплики и доводи на Лавров по темата:
  • Москва няма намерение да доказва никому каквото и да било по въпроса.
  • Мисля, че в Германия, както и в много други страни, е в сила презумпцията за невиновност. Затова доказвайте вие.
  • Предпоставката на Москва е, че международната кибернетична сигурност би трябвало да е проблем за всички. Именно Русия винаги се е обявявала за установяване на трайно сътрудничество с оглед да се въведе ред в борбата с киберпрестъпността. Обаче ни казват: "нищо не искаме".
  • Хора, които отказват да разработват глобални правила за въвеждане на ред в киберпространството, голословно обвиняват Русия, че с действията си поемала контрола едва ли не над целия свят.
Лавров изказа мнение и за създадената в ЦРУ специална група, търсила доказателства за финансови връзки между новоизбрания президент Доналд Тръмп и Русия:

"Ако целият този екип от уважавани учреждения е "изровил" само това, което струпаха сега за всеобщо обозрение, те явно са за уволнение, защото вземат заплати за едното нищо. Пукната пара не струват..."

"Мошеник, избягал от МИ-6"


Досието за новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, подготвено от британски шпионин, е "груба провокация", каза Сергей Лавров, цитиран от АП и БТА.

Министърът презрително нарече автора на досието "мошеник, избягал от МИ-6" и дори не го спомена по име.

Материалите за Тръмп са подготвени от Кристофър Стийл, бивш британски разузнавач, работил в началото на 90-те години в Москва

В тях се твърди, че Русия разполага с доказателства, че Тръмп е имал сексуални авантюри при пътуване до Москва и че негови най-близки сътрудници са се срещали тайно с руски представители.

Тръмп отхвърли тези обвинения и каза, че това са "фалшиви новини" и "измислени истории".

Лавров заяви, че твърденията са част от "абсурдите" и "фалшификациите", разпространявани, за да се навреди на Тръмп.

По-рано в пресконференцията руският външен министър изрази надежда, че с администрацията на Тръмп ще е възможно по-добро взаимодействие по сирийската криза, отколкото с Обама.