Оценката, която е възможно най-добрата, бе потвърдена след влизането в сила на 18 октомври на промените в ЕФФС, според които средствата, които фондът може да разпределя като кредити, се увеличават до 440 млрд. евро, а страните участнички в механизма ще предоставят гаранции за 780 млрд. евро, съобщи БГНЕС.

Потвърждаването на възможно най-добрата оценка показва доверието, с което се ползва еврозоната, за да възстанови финансовата стабилност, се подчертава в комюнике на директора на фонда Клаус Реглинг. Като последица от възможността за увеличаване на обемите за финансиране, която произтича от нарасналите средства на ЕМФС, неговата стратегия ще придобие по-голяма гъвкавост и разнообразие, уточнява фондът, като изтъква, че ще приложи краткосрочна стратегия с бонусна програма.

Занапред фондът ще може да инвестира на първичния и вторичния пазари на дълга, да въвежда предпазни програми и да финансира рекапитализацията на финансови институции чрез заеми на правителствата. Той вече отпусна 43,7 милиарда евро: 17,7 на Ирландия и 26 на Португалия.

Междувременно главният изпълнителен директор на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) Клаус Реглинг заяви, че очаква икономическите проблеми на еврозоната да продължат още 2-3 години, а дългосрочните проблеми ще продължат. Изказването на Реглинг подсказва, че на Европа й предстои дълъг път до възстановяването в дълговата криза, дори и след срещата в края на седмицата на европейските държавни лидери, на която бяха начертани нови насоки за справяне с кризата, коментира “Дау Джоунс Нюзуайър”, цитиран от "Фокус".