На тържеството присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, лидери на политическите сили и общественици, както и хиляди граждани.

По време на вдигането на знамето бе изпълнен националния ни химн и прозвучаха 20 топовни салюта. В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър.

Всеки е свободен, доколкото му позволяват съвестта и сърцето. Ако няма самочувствие, ще си остане роб или човек, който има комплекси. Не плача, когато се вдига знамето, в края на краищата съм мъж, но всеки нормален българин настръхва”, каза Красимир Каракачанов по повод церемонията.

По думите му, пред очите му минават хилядите българи, които са дали живота си сега да бъдем свободни.

„На 3 март няма русофили, няма русофоби – има българи. Който смята, че филията и фобията е по-голяма от българското чувство, не е никакъв българин”, смята вицепремиерът. Красимир Каракачанов, вицепрезидентът Илияна Йотова и началникът на отбраната Андрей Боцев се поклониха и поднесоха венец пред падналите за свободата на България.

"Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития и да променяме собствената си история, нека да не пренаписваме собствената си съвест и безплодно да спорим кой ден е по-велик - Трети март, Съединението или Независимостта". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово пред Паметника на опълченеца в София по случай Националния празник - Трети март.

Тя допълни, че всички тези дати са свещени, защото от тях е започнала битката за свобода и единение на българския народ. "Единение, което днес много ни липсва", каза Йотова.