Премиерът Бойко Борисов е възложил на министрите задачата за борба с корупцията да се приеме като първостепенна, а на база на изследванията да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена.
На вчерашното си заседание министрите се запознаха с проучванията на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за корупцията, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна", категоричен е бил Бойко Борисов.

От доклада става известно, че към 2010-2011 г. около 10% от гражданите са участвали в корупционни сделки или в подкупи - такива са нивата в ЕС. Следва сравнително устойчива тенденция на повишаване, като през 2014 г. се наблюдава "експлозия" на корупционни сделки, които, според ЦИД, обхващат около 1/3 от населението, тоест 30%, а към момента остават сравнително високи – на 22%. Тоест, всеки пети гражданин, по една или друга причина, е дал подкуп дали е на лекар, полицай, митничар, за разрешително и т.н., констатира ЦИД.

Виждате една политическа нестабилност какво усещане донася, е коментирал премиерът Борисов, имайки предвид тези данни.

От 34 процента контрабандата я докарахме на 8 на сто и съм убеден, че за една година, но ако всички се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, само тогава, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този, изразил убедеността си премиерът.

Има ли съмнения - спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено - веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата, е казал министър-председателят.

На мен ми трябваха около три-четири месеца огромен натиск (тук благодаря на вътрешния министър, на финансовия министър, на главния прокурор) – такава съпротива от системите на различните нива имаше да си дадат информацията, например, Митниците на БОП – все едно дете от майка взимаш! БОП да си даде на Митниците – хиляди аргументи изнасят защо не трябва! Или ДАНС да работи с МВР, или обратното! С ежедневен натиск, три-четири месеца оказван, стана. Такава беше съпротивата!, коментирал Борисов.

А когато сработи системата и започнаха да идват и да казват – тази седмица с 40 милиона, с 50 милиона повече са приходите, изведнъж разбраха, че нещата се случват. Следва въпросът – защо няма задържани контрабандисти? Защото минаваше тирът на вдигната бариера, отиваше по пазарите, продаваше, всичко е без фактури, всичко е на черно, няма следа. Сега ние се връщаме назад, всички сигнали водим, имаме арестувани, имаме разработки, дай, Боже, да успеят и по тях, казал на заседанието премиерът.