Това установи специалната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съобщи БГНЕС.

Трайков е внесъл доклад и участвал в приемането на решение на Министерски съвет за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана", разположено в землището на община Дулово, област Силистра в интерес на "Каолин"АД - в чийто капитал участва с 278 акции.

Грози го отнемане на министерската заплата в периода на конфликт на интереси и глоба, се казва в разпространеното съобщение.

В началото на юли т.г. бившият министър сам поиска да бъде проверен от Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Тогава стана ясно, че Трайков е взел това решение след няколко предавания по ТV7, в които беше обявено, че като бивш министър е в конфликт на интереси, тъй като притежава акции в компанията за добив на варовик "Каолин", чийто мажоритарен собственик е бизнесменът Иво Прокопиев.

Според Трайчо Трайков акциите му в публичната компания са му донесли дивидент от едва 20 лева за миналата година.

Акциите на Каолин днес приключиха търговията при цена 2.298 лева.

Да се търси отговорност за решение на Министерския съвет само от един от неговите членове е смешно, заяви по БНР Трайчо Трайков по повод излязлото решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Тази комисия е съставена по квотен политически принцип, каза Трайков. За съжаление от днешното решение си правя извода, че тази комисия предпочита да запази благоволението на тези, които са я назначили. Аз се надявах този път да не ставаме свидетели на елементарната балканска политическа отмъстителност, но се оказа, че не успяваме да надскочим себе си, посочи още той.

"Участието ми в колективния орган Министерски съвет се явява като основание за търсене на конфликт на интереси, което мисля, че е достойно за коментиране единствено в сатиричните издания", каза още Трайков. Той бе категоричен, че след като решението на комисията е вече факт, той ще потърси правата си във Върховния административен съд.
"Ще отида докрай, за да защитя репутацията си", подчерта бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма.