Повече от час и половина организаторите на конференцията от Историческия факултет на СУ не успяха да започнат форума си след като в залата влезе група от около 40 души, които протестираха против провеждането й на територията на висшето училище, предадоха БГНЕС и БНР.

Протестиращи нахлуха в залата скандирайки "Ура, другари!" и "КПСС-БКП" ,  иронизирайки по този начин характерното за комунизма поведение, а докато на монитор вървяха снимки на дъщерята на Тодор Живков викаха "Ууу!", предаде "Дневник". Възгласите продължиха и след откриването на конференцията от  проф. Искра Баева от Историческия факултет.

Проф. Искра Баева, организатор на конференцията, определи проявата като политическа и обвърза саботажа с предизборната кампания.

Дъщерята на Людмила Живкова - Евгения Живкова, напусна залата след натиска и скандиранията, въпреки че трябваше да изнесе доклад, посветен на нейната майка.

Според протестиращите, Живкова няма реална научна дейност, която да бъде разисквана, а СУ е най-погрешното място за провеждане на конференция, обвързана с тоталитарния режим в България.
Това показваха и плакатите, издигнати от тях в залата с надписи: "Людмила Живкова е комунист, а не народен будител". Сред плакатите имаше и такива със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на тоталитарния диктатор. "ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него, показва, че много неща са били направени", бяха един от цитираните думи на министър-председателят.

Вчера от Синята коалицията също излязоха с декларация срещу провеждане на конференцията и я определиха като пропаганда в полза на БКП/БСП.

"Примитивна реакция" и опит да се забрани на историците да се занимават с онова, което им е професия", така обаче коментира ректорът на СУ проф. Иван Илчев декларацията на сините.
"Самата Людмила Живкова е много противоречива личност. Не съм изпитвал някаква симпатия към нея, но тази реакция ме удиви. Това е една примитивна реакция, защото да се смята, че конференция за Людмила Живкова, която и приживе не беше особено популярна сред българския народ, наричаха я принцесата и не знам си какво си още, да се смята, че тя ще допринесе за някакъв успех на БСП, това е смешно", каза Илчев.


Людмила Живкова е дъщеря на Тодор Живков, който управлява от 1956 година до 10 ноември 1989 г. От 1979 до 1981 година е член на Политбюро на ЦК на БКП, а от 1975 г до смъртта й през 1981 г. е председател на Комитета за култура
. Между 1976 и 1981 година е народен представител.
Людмила Живкова завършва история в Софийския университет, история на изкуството в Москва и специализира в Оксфорд. Изиграва роля за отварянето на социалистическа България в културно отношение към останалия свят. Пример за това е изложбата „Тракийското изкуство и култура по българските земи“, обиколила повече от 25 столици по света.


Анкета: Одобрявате ли конференцията за Людмила Живкова?