Това съобщи в личния си профил във Фейсбук Елица Димитрова, която е една от доброволките, успели да стигнат до животните, както и една от инициаторките на спасителната акция.

Конете бяха открити през уикенда. Собственикът на стадото от 100 коня - Петър Пищалов от Кюстендил, е изоставил животните без храна в местността Бек бунар в Осоговската планина. 70 от конете са загинали. Шокиращи снимки и видеозаписи бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и предизвикаха гневни реакции на потребителите. Снегът в местността, където са конете, е 150 см.

Още вчера започна досъдебно производство за причиняване на смъртта на животни, като е проявена особена жестокост. А прокуратурата разследва евентуална злоупотреба с евросредства на собственика, който е получавал субсидии.

"Около 10.30 ч. тръгнаха хората с шейните нагоре. Пътят е бил много труден и не са успяли да стигнат по него догоре. Върнаха се и тръгнаха по друг маршрут и стигнаха до кончетата. Горе е имало още 3 мъртви коня. Останалите коне са в лошо състояние все още. С високопроходима техника се качиха от БАБХ и инспектори от зоополиция. Чакаме становищата им и резултат от разчитането на чиповете. Направено е още 1 качване с шейни и е качена храна. Получихме чували със зърнени храни, слама и сено", написа Елица Димитрова.

Инспекторите ще сравнят информацията от чиповете на конете с тази във водения регистър. Целта е да се установи по категоричен начин собственикът на животните. Екипите все още не са се върнали в базата на планинските спасители.