Това призна министърът на икономиката Емил Караниколов, след участието си в заседанието на парламентарната икономическа комисия. Той беше изслушан от депутатите за случаите с военните заводи "Емко" и "Дунарит".

Караниколов съобщи, че на 6 октомври ще е извънредното заседание на междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и изрази надежда тогава казусът с дружеството да приключи.

"Утре в 14.00 часа има среща между "Кинтекс" и "Емко", за да разговарят за взаимоотношенията си по-нататък, тъй като има и други договори между тях", информира той депутатите.

Караниколов оповести и за един телефонен разговор - изпълнителният директор на ВМЗ се обадил на шефа на "Емко" Емилиян Гебрев, но не е имало договорки за цена.

"От ВМЗ са питали дали дружеството продава стоката или част от нея, без да конкретизираме коя", разкри още министърът.

"Няма как ВМЗ да купи нещо, което "Емко" не иска да му продаде", заключи той.

Караниколов предположи, че може би тези разговори ще продължат, но към момента няма нищо договорено. По повод един от договорите той оповести, че самото дружество "Емко", с писмо от 31.08., е поискало анулиране на приемно-предавателните протоколи и на фактурите.

"Това означава, че не знаем дали и те искат да има такъв договор", каза министърът.

Той подчерта пред депутатите, че "Емко" е изключително добро дружество и е важно то да продължи да работи. За "Дунарит" министърът отново повтори, че крайният собственик на дружеството е офшорна фирма.

Караниколов коментира пред журналисти предложенията за промени в законодателството, с които да може да се отнема лиценз за производство в дружества от военно-промишления комплекс, ако те са извършили нарушения. Те обаче ще бъдат подготвени след приключването на случая с "Емко".

"За мен е необяснимо, когато на производствената площадка има боеприпаси, които се съхраняват, законът трябва да казва да се спре производството, а не - вноса и износа, защото така не можеш да се освободиш от наличните стоки", отбеляза министърът.
Сега се отнема лицензът за дейност.

Лицензът на дружеството е спрян за срок до шест месеца или до отстраняване на нередностите. Ако сега почнем да променяме закона, някой ще каже, че го правим, за да отнемем лиценза за производство на "Емко", отбеляза министърът.

Повече от година "Емко" не е плащал за наетите складове на Министерството на отбраната, където съхранява продукцията си, каза още Караниколов. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даже вече е завел дело за неплатените наеми.

С този аргумент Караниколов отхвърли обвиненията на "Емко", че държавата не е помогнала на частната оръжейна фирма, предоставяйки й складове за продукцията.

"Емко" не си плаща на Министерство на отбраната от много време, това коректно ли е? Как да му дадем нови площи?", попита риторично министър Караниколов в кулоарите на парламента след заседанието.