Официалната церемонията се състоя в присъствието на президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев.

Бившият премиер и дипломат Филип Димитров и юристката Мариана Карагьозова-Финкова бяха номинирани от държавния глава, съдийката Таня Райковска бе избраната от съдебната квота, а досегашният обмудсман Константин Пенчев - от парламентарната.  

Всеки от тях произнесе:

"Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, се заклевам да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с конституцията и закона за конституционния съд. Заклех се!".

Четиримата влизат на мястото на членовете, чийто деветгодишен мандат изтече - досегашният председател на КС Димитър Токушев и Пламен Киров, които бяха назначени от президента Георги Първанов през 2006 г., Благовест Пунев, избран от върховните съдии, и Красен Стойчев - от квотата на Народното събрание.

Предстои новоизбраният състав на КС да си избере нов председател.

Четиримата новопостъпили членове са на много високо ниво и имаме големи очаквания към тях, заяви след церемонията президентът.

Цялото общество даде вече своята оценка. Всеки един от тях е достоен и е допринесъл за българската държавност и всеки от тях, съм сигурен, че ще подкрепи предстоящите усилия за реформа, включително и конституционна, за върховенство за закона и за справедливост за всички български граждани. Всички ние, заедно с председателя на НС и председателите на ВКС и ВАС, споделихме своята гордост и своите високи очаквания към тях”, добави Плевнелиев, цитиран от "Фокус".