Дал се срещна със симпатизанти от цялата страна в областния център в Търговище, чийто мажоритарно избран депутат е той и към момента, съобщи Дарик.

Касим Дал и хората около него ще издигнат свои кандидати на местните избори. По време на срещата бившият заместник на Ахмед Доган обяви, че ще подкрепят свои местни управници, различни от кандидатите на движението.

Над 30 души, подкрепени от аплодисменти в залата, поискаха от Касим Дал още днес "да се роди новото бебе и да му се даде име". Според тях желаната промяна отдолу нагоре в ДПС е невъзможна, защото режимът е тоталитарен, а всеки инакомислещ бива изключван от партията още същия ден и че хората не знаят какво се случва в областните ръководства, а те не участват в решенията на централния съвет.

Касим Дал отговори, че решението ще се вземе до края на април на голяма среща в НДК. Дотогава предстоят редица дискусии по места - първата вероятно в Кърджали или Хасково, следващите в Шумен, Разград и други градове, където по традиция ДПС е силно представена.
Бившият член на ДПС подчерта, че иска първо да усети пулса на хората, че ще предприеме действия, ако те го желаят.

"Бебе се ражда на 9-я месец, не на първия", каза Дал.
"Точно сега, преди местните избори, е моментът, няма да позволим на ръководството на ДПС да продължи да си разиграва коня. Има формула, по която да се противопоставим, чрез инициативни съвети или гражданско сдружение също можем да го направим. Горе опитахме, човекът (Доган) не иска да си ходи", добави той.

Касим Дал подкани хората в залата така да се подготвят за изборите, че областните ръководства, забравили за нуждите на хората, да бъдат наказани. В изказването си Дал подчерта, че Ахмед Доган трябва да влезе в историята не като борец за права и свободи, а като агент на Държавна сигурност. Пълната изолация на ДПС според него се дължи на политиката на ръководството, на липсата на морал и чест.

"Хората по места се страхуват, превърнати са в крепостни селяни", каза още Дал и допълни, че движението се е капсулирало и никой не търси контакти с него. "Изгорихме всеки, до когото се допряхме", добави той.

Касим Дал сподели, че е започнал да говори сега, защото е прочел досието на Доган и е разбрал как са се променени съдбите на хора, които познава, заради неговите доноси. "Когато проговорих, видях как се задейства машината, която е създадена и от мен, тя е по-ужасна и от тази на БКП", бе мнението на Дал. На срещата присъства и депутатът Корман Исмаилов, който също се обяви за демократизация и модернизация на ДПС, изказвайки опасението, че вече може и той да е обявен за самоизключил се от редиците на ДПС.