Двамата дадоха съвместна пресконференция в централата на РЗС, предаде БТА.

Искането за намаляване на парите за МВР Янев мотивира с това, че над 50% от служителите в системата са "полицаи папкаджии".
"Те симулират дейност - вземат папка и я разнасят от кабинет на кабинет, като в края на месеца получават солидна заплата", аргументира се депутатът и обяви, че РЗС не е срещу "теренните" полицаи.

Според Янев съкращаването на разходите на парламента също ще бъде знак към обществото, че започват реформи от най-важната институция. Той допълни, че Народното събрание няма нужда от толкова раздут щат и той трябва да се редуцира до необходимия минимум.

РЗС иска и намаляване на бюджета на редица паразитни структури.
"Например смятаме, че няма нужда от повече от 5 милона лева за Комисията по досиетата. Тази комисия е изиграла своята роля и бюджетът й трябва да бъде намален поне с 3 млн.", добави той.

По думите на Янев трябва да бъдат обединени СЕМ и КРС в една институция. РЗС одобрява и идеята за закриване на Държавния резерв, защото това било стара идея на партията.
Той обаче смята, че поне с 1 милион лева трябва да се увеличи бюджетът на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

"В последните години, особено заради финансовата криза, сигурността не се определя от броя на пушките в една държава, а от образованието, здравеопазването, културата и науката", коментира на свой ред Симеон Дянков, който пръв настоя да бъде намален бюджетът на МВР.
Той изтъкна, че приемането на предложенията на РЗС зависи от парламента, но  уточни, че е получил уверението на партията, че ще подкрепи този бюджет.

"Не смятаме, че бюджет 2012 тласка държавата към финансов колапс", потвърди Яне Янев и го определи като десен и консервативен, с единствено възможните параметри при тежка финансова рецесия и криза.
В отговор на въпрос той обясни, че не става въпрос за обрат в отношенията му с управляващите и заяви, че когато са минали изборите и е станало ясно, че мандатът на ГЕРБ ще е пълен, е повече от необходимо да има консенсус за финансовото здраве на България.

Изненадващо, след като по време на предизборната си кампания от РЗС заявяваха, че ще "уволнят" Бойко Борисов, преди втория тур на изборите Янев отиде при премиера и обяви, че ще подкрепи кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Той увери, че партията му ще продължава да бъде опозиция на управляващите, но конструктивна, и не може да позволи БСП и ДПС да се върнат на власт.