В изявление председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу го поздравяват за победата, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„Както правилно сам подчертахте, вярваме, че ще поддържате помирителната роля, която вашата нова позиция включва, и ще се стремите тя да обхваща всички различни общности, религии, мнения и начини на живот в турското общество”, пише в изявлението.

В него се добавя, че Турция в ключов партньор за ЕС – „кандидат за присъединяване към ЕС, съсед, важен търговски партньор и партньор във външната политика”.

В изявлението на Ромпой и Барозу се посочва, че ЕС очаква Ердоган да продължи подкрепата за настоящия процес на разрешаване на кюрдския въпрос и за постигане на споразумение в Кипър.

Ердоган, който вчера спечели първите в страната президентски избори с пряко гласуване, отправи по-рано послание за единство и социално помирение в първата си реч след обявяването на победата му на вота. По думите му всички турци, независимо от произход и вероизповедание, ще бъдат равни граждани на страната.

"Днес приключваме една ера и влизаме в нова ера. Ще бъда президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен", обеща Ердоган.

Ердоган нарече изборния ден "нов ден за Турция, в който тя се възроди от пепелта".

На вчерашния президентски вот в Турция е регистрирана най-ниската избирателна активност през последните 12 г., съобщи телевизионният канал NTV. От регистрираните близо 53 милиона избиратели, около 13 милиона не са използвали правото си да гласуват.

Ердоган получи абсолютно мнозинство - 51,75 процента от гласовете.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разполагаше с "явно предимство" пред опонентите си в президентските избори, които спечели вчера още на първи тур, съобщиха наблюдателите от ОССЕ, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Кандидатите можеха да водят свободно предизборната си кампания и правото за събирания беше спазено", отбелязва организацията в първия си доклад за развитието на президентските избори в Турция.

В него пише, че използването от премиера на официалната му позиция и благосклонното отразяване от медиите му осигурили явно предимство.

"Установените от нас проблеми, най-вече небалансираното медийно отразяване на изборите, трябва да бъдат решени, за да се позволи пълно спазване на демократичните стремежи на населението", отбелязва координаторката на мисията на ОССЕ Вилия Алеканайте-Абрамикиене.

По време на предизборната си кампания двамата кандидати на опозицията Екмеледин Ихсаноглу и Селяхатин Демирташ многократно упрекваха държавната телевизия TRT, че не е спазила равенството във времето за говорене на кандидатите.