"След осем месеца ще бъдат проведени парламентарни и президентски избори. Искаме демократично управление и справедлива конституция.”, посочи Джалил пред италианския вестник, цитиран от "Фокус".
Относно съдбата на Муамар Кадафи „преобладаващото мнение в Съвета е, че той и неговата шайка трябва да бъдат съдени в Либия”, посочи Джалил. „Процесът ще бъде справедлив, но трябва да се проведе в Либия”, уточни той.

Великобритания се готви да изпрати в Триполи екип, който да помогне с план за стабилизирането на страната след падането на режима на Муамар Кадафи и да се избегне хаос като този в Ирак след войната, пише днес "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Планът включва телефонни контакти с чиновници в министерствата в опит те да бъдат убедени да не напускат постовете си.
Той е представен в края на юни на либийския Преходен национален съвет и обхваща пет ключови сфери. Първият приоритет е да се предотврати разграбването на министерствата, както стана в Ирак. Вторият - осигуряване на основни услуги като вода и електричество, както и на храни, а също и снабдяване на болниците с лекарства. Третият елемент е задвижването на икономиката чрез разблокиране на либийските активи по света. Четвъртата точка на плана е създаването на политически процес, въвличащ всички племена в Либия, а през първите осем месеца след падането на сегашния режим в страната да има временна власт.
Последната, пета част от плана е медийна стратегия, с която населението в Триполи да бъде уведено, че няма да има актове на отмъщение, както и да бъде убедено да се включи в изграждането на новата Либия.

Днес в столицата на Катар Доха ще има международна среща с участието на САЩ, посветена на оказването на спешна хуманитарна помощ на стойност 2,5 милиарда долара на либийския народ, предаде Франс прес. Освен САЩ, в срещата ще участват Франция, Великобритания, Италия, Турция, страната-домакин Катар и Обединените арабски емирства, заяви Махмуд Джибрил, заместник председател на ПНС.

"Целта на тази среща ще бъде преди края на рамазана да бъдат събрани в полза на Преходния национален съвет 2,5 милиарда долара, за да може с тях той да плати заплатите на либийците и за да се удовлетворят спешните хуманитарни нужди на Либия", каза Джибрил. Рамазанът трябва да приключи на 30 или на 31 август, припомня Франс прес.

Вчера САЩ обявиха, че работят по деблокирането в идните дни на между 1 милиард и 1,5 милиарда долара замразени либийски авоари, за да подпомогнат либийските бунтовници.

САЩ и ЕС са започнали преговори за достигане до международно споразумение за оказване на финансова помощ на преходните власти в Либия чрез оказването на финансова помощ за възстановяване на страната посредством размразяването на около 100 млрд. долара от активите на режима на Кадафи в международни банки, съобщава и Еурактив.

Около 30 страни, включително САЩ, признаха за нелегитимен режима на Кадафи и признаха опозиционния Преходен национален съвет на Либия за легитимна власт.

Новото либийско правителство ще изпълни договорите, които са били сключени по време на управлението на Муамар Кадафи, предаде и АФП, позовавайки се на изявление на координатора на Преходния национален съвет във Великобритания.

Новото управление на Либия вече е предприело стъпки за изместването си от Бенгази в Триполи, като вероятно цялата досегашна опозиция ще успее да пристигне в либийската столица до събота.

Либийската опозиция вече контролира по-голямата част от столицата Триполи, включително укрепената резиденция на Кадафи Баб ал Азизия. За съдбата на самия Кадафи няма достоверна информация.