В отговор на въпрос поема ли ангажимент да не се коалира с ГЕРБ за предстоящите избори, Станишев заяви пред журналисти, че партията му има много ясни цели на тези президентски избори и те са управляващата партия да не ги спечели.

"Това е много трудна задача. Даваме си реална преценка за потенциала и  нашия, и на ГЕРБ. По някои проучвания 60% от българските граждани искат президент, който да не е от ГЕРБ. Това е много сериозна възможност за БСП да не допуснат ГЕРБ да завладеят президентската институция и този модел, който налагат сега, да се разшири и към президентската институция, и към местната власт”, заяви той, цитиран от "Фокус".
Бившият премиер изтъкна още, че за 1 година ГЕРБ са загубили 15% от избирателите.

Станишев изтъкна, че кандидатурата, която БСП ще подкрепи, трябва да бъде достатъчно приемлива и мобилизираща за членовете и симпатизантите на партията, предаде БТА.
"Освен това кандидатът трябва да говори достатъчно на хората, които не са симпатизанти на БСП, но не приемат ГЕРБ. Тази кандидатура трябва да бъде на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ", добави червеният депутат.

Той съобщи, че на заседание на Националния съвет на партията на 9 април ще бъде даден старт на номинациите от структурите на партията и този процес ще продължи през май и юни.

В отговор на въпрос Станишев посочи, че на парламентарните избори след две години БСП ще се бори за подкрепата на българските граждани и не планира коалиция с ГЕРБ.
"Ако сме близо до абсолютно мнозинство, сме готови да направим и правителство на малцинството", заяви още лидерът на социалистите.

"Ще се направи опит моделът "Русе" - на статукво и управление между БСП и ГЕРБ, да не се пренесе на национално ниво", заяви в същото време на пресконференция в Русе председателят на СДС Мартин Димитров, където сините имаха изнесено заседание на Националния изпълнителен съвет.

По думите му градът се управлява от БСП, ГЕРБ и част от "Атака".
"Това е тройната коалиция на града. Как може БСП и ГЕРБ да се определят като най-големите опоненти в българската политика, а в Русе да си гласуват заедно бюджет и БСП да избира за председател на Общинския съвет човек на ГЕРБ", заяви Димитров.

Той зададе два въпроса на Бойко Борисов и Сергей Станишев, на които те трябвало да дадат честен отговор на българските граждани - докога ще управляват градове като Русе заедно, и планират ли да управляват съвместно след следващите парламентарни избори. Председателят на СДС припомни, че скоро на Станишев бил зададен такъв въпрос и той не дал отговор.
"Ние сме по-различни от останалите, защото заявявам, че СДС никога няма да управлява с БСП. Това е разликата между почтените хора и демагозите", уточни Димитров.

Председателят на предизборния щаб на партията Борис Марков пък заяви, че земеделският министър Мирослав Найденов е лъжец, предаде БГНЕС.
Повод за изказването му е изявление на министъра, че СДС атакува ведомството, изнасяйки данни за лобизъм, поради засегнати икономически интереси на сините.
"Нека да покаже документи и доказателства за икономически връзки и наранени интереси. Ако не го направи, той ще бъде доказан лъжец освен провален политик", каза Марков.

Той окачестви като безкрайно некомпетентни изявленията на Найденов хората да се групират по 3-4, за да си купувят агне за Великден.
"Ако такъв човек бъде оставен на този пост, следващото, което ще предложи, сигурно ще бъде семействата да се групират в едно жилище да ползват заедно комунални услуги, да пътуват заедно. И ако смятате, че това е решението на въпроса как хората да преживеят тази криза, ние от СДС сме на противното мнение. Един компетентен човек може да вземе мерки и да измъкне тежкото наследство, което Найденов ще остави след своята оставка, и ще подобри живота на гражданите", категоричен е Борис Марков.