"Дано агнешкото да не поскъпне рязко. Но би било добре, като застраховка, потребителите да си купят още от сега, когато цената е по-ниска", призова министърът, цитиран от БТА и "Фокус".

Заради традиционното поскъпване покрай Великден, работната група за мониторинг на цените на основните храни ще следи внимателно колко струват яйцата, козунака и агнешкото, каза още той. Вече се провело първото заседание на групата.
По думите му, всеки път около Великден се наблюдава определено поскъпване на храни като яйцата, козунаци и агнешкото.
„Тук вече анонсът е към българските животновъди. Нека да не са на принципа ден година храни и цените да бъдат реални. Шапът не може да се отрази на цените на агнешкото", категоричен е Найденов.

По думите му българското агнешко е най-качествено и за предпочитане.
На въпрос отново ли българите ще ядат вносно агнешко по Великден той отговори: "Знаете ли кога ще ядем вносно - тогава, когато вносното може да бъде внесено на по-ниски цени от българското".

Има въпроси, на които ще трябва да отговорят определени браншове, уточни министърът. Те вече щели да знаят, че някой вече ги наблюдава.
Комисията за защита на конкуренцията вече обяви, че следи цялата верига – зърно–брашно–хляб и работната група ще получи информация за резултатите.

Обективно погледнато цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу, прогнозира още министърът.
„Защото първо влизаме в сезона на зеленчуците, видяхте и какво се случи с цената на пшеницата – тя тръгна надолу, когато излезе реколтата в Южното полукълбо. Тъй като европейският пазар е свободен и конкуренцията е много голяма – това също трябва да доведе до намаляване на цените”, коментира той и припомни, че в момента има доста противоречива информация за тенденциите при цените.

Министърът даде за пример Йордания (миналата седмица той бе на посещение там - б.р.), която смята да навлиза на „нашите пазари" и това допълнително ще доведе до спад, цитира го "Фокус".
През февруари Агенцията за безопасност на храните откри пестициди до десет пъти над допустимите норми в домати, краставици и чушки, внос именно от Йордания.

По думите на Найденов, когато цените падат на международните пазари, е важно това да се случва бързо и у нас.
„Аз се надявам чрез контролните органи да се опитаме по някакъв начин не да влияем на цената, но виждате, че от социологическите изследвания – 73% от българите искат държавата едва ли не да определи таван на цените. Това няма как да стане. Но с контролните механизми можем да не допускаме спекула”, обясни министърът.