Комбинациите от две партии, при които може да бъде направено мнозинство, са ГЕРБ-БСП (184), ГЕРБ-ДПС (131) и ГЕРБ-"Атака" (121). И трите политически сили, които бяха в опозиция в предишния парламент, обаче декларираха, че няма да преговарят с партията на Бойко Борисов. 

БСП и ДПС заявиха готовност да излъчат програмно правителство, но имат общо само 119 мандата. Все още не са обработени част от протоколите от чужбина, които могат леко да променят съотношението.

Последните данни от ЦИК потвърждават, че само четири партии са преминали бариерата от 4% за влизане в парламента.

"Вероятността да прескочи още някоя партия 4-процентната бариера е пренебрежимо малка", коментира пред БНР проф.Красимир Калинов от ЦИК.

Най-близо до границата за влизане в Народното събрание бяха:

Национален фронт за спасение на България - 3.73%
Движение „България на гражданите” - 3.266%
ДСБ - БДФ - 2.94%

ВМРО получава 1.91%, РЗС - 1.694%, партия "Лидер" - 1.69%, СДС - 1.42%. Всички партии с над 1% от гласовете получват държавна субсидия.

Последните официални данни при 96% обработени протоколи от страната:

ГЕРБ - 30.71%
Коалиция за България - 27.02%
ДПС - 10.59%
"Атака" - 7.38%

ДПС печели в чужбина

Партията на Лютви Местан получава 41,30% от подадените гласове извън страната. Преброени са вече 56% от протокол-грамите. Втора политическа сила за българите извън България е ГЕРБ с 24,52% от гласовете.

Коалиция "Център - Свобода и достойнство" между НДСВ и партията на Касим Дал е на трето място с 7,41% от действителните гласове. Следват БСП с 5,85%, България на гражданите с 3,31%, "Атака" и ДСБ с 3,25% и 3,05%.

Общият брой на гласувалите в чужбина по данни на секционните комисии е 115 464, съобщиха от МВнР.

Реакции на партиите

Малко след полунощ от ГЕРБ обявиха, че ще коментират само официалните резултати на ЦИК. По-рано от партията допуснаха, че може да съставят правителство на малцинството.

Другите партии заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

БСП призова ГЕРБ да не приема мандат и обяви, че поема отговорността за формиране на програмен кабинет, включително с "Атака", но без ГЕРБ.

ДПС също предложи програмно правителство без ГЕРБ, а от "Атака" заявиха, че няма да подкрепят никого, освен плана "Волен Сидеров срещу колониалното робство”.