"Ако не беше контролираният вот, ГЕРБ щяха да бъдат втора политическа сила. В следващия парламент ГЕРБ не може да състави правителство. Би било обида и унижение за достойнството на всички граждани, ако ГЕРБ се признае за политически победител в тези избори", заяви Станишев.

Той бе категоричен, че партията на Бойко Борисов не трябва да приема от президента мандат за съставяне на правителство.
Според Станишев БСП е ощетена от контролирания вот, но да каже, че изборите са недействителни, ще даде шанс на ГЕРБ да управляват. Той бе категоричен, че левицата не може да направи коалиция с тях, защото това би било предателство.

Лидерът на БСП обяви, че започва спешни разговори с другите две партии, които влизат в парламента според всички прогнозни резултати - ДПС и "Атака".

"Ще разчитаме на подкрепа за програмно правителство от „Атака”, тя получи много силен резултат. Те проявиха последователност, по тези теми имаме общи позиции”, заяви Станишев и изброи  - демонополизация на икономиката, засилената роля на държавата в икономиката, доброто управление на държавната собственост, здравеопазването.

Той посочи, че ще потърси подкрепата и от партии, които не успяха да влязат в НС, и от граждански организации.

"В тази тежка криза няма време за пазарлъци. България се нуждае спешно от стабилно правителство, което да започне да разрива оборите на ГЕРБ, да изнесе реалното състояние на бюджета. Тезата за правителство на малцинството е несъстоятелна. Единствено възможно е правителство на разума със силно експертно участие, с ясна и прозрачна програма", каза още лидерът на БСП.

Според него е крайно необходимо още от утре левицата да започне консултации за програма за извеждане на България от кризата. Той уточни, че става дума за незабавно спиране на рекета на малкия и средния бизнес, защита на децата, спешни мерки по отношение на сметките за ток и антимонополното законодателство.

Думите му бяха подкрепени от номинирания за премиер Пламен Орешарски, който обяви, че финансите на страната са намират в свободно падане и са нужни силни икономически действия.

Станишев отправи критика към служебния кабинет:

"Безпрецедентно служебното правителство - Б-отборът на Бойко Борисов и ГЕРБ, не само се провали в организирането на честни избори, но и в преброяването на гласовете."

Станишев отговори и на призива на своя съпартиец Румен Петков да се оттегли от лидерския пост в БСП. Бившият депутат, който този път бе изваден от листите, заяви, че левицата е загубила вота.

"Сега не е моментът за подобни неща - когато България е поставена в тежка ситуация. Това са дребни политически партийни игри", категоричен бе обаче Сергей Станишев.