Такъв ултиматум постави лидерът на ДСБ Иван Костов на министър-председателя по повод констатациите на парламентарната подкомисия за контрол на СРС за много слабости в тази дейност, вина, за което носят преките ръководители на на сектора за сигурност. 

В противен случай сините ще предприемат ответни политически действия.

Костов заяви още, че от партията му високо оценяват работата на подкомисията и се надяват, че тя ще спомогне с решаването на проблема със СРС-тата, предаде БГНЕС. Той посочи, че отговорност за злоупотреби със сигурността съгласно Закона за СРС-тата носят именно вътрешният министър и шефът на ДАНС.

Костов заяви, че одобрява идеята, посочена в документа, осъществяването на СРС-тата да става под шапката на Министерството на правосъдието.

"Гоце мълчи. Гоце би трябвало също да вземе отношение, но тъй като целият му мандат протича при порочни практики, той мълчи", коментира още Костов по повод това, че президентът Георги Първанов до този момент не е коментирал доклада на подкомисията.

В петък Цветан Цветанов заяви категорично, че не вижда причина да подава оставка заради доклада на парламентарната подкомисия.

Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров е внесъл днес проектопромени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с които предлага по-строг съдебен контрол на подслушването, стана ясно междувременно.
По действуващия в момента закон специалните служби и органите на предварителното производство могат да заобикалят изискването за предварителен съдебен контрол при достъп до информация от мобилните- и от интернетоператорите - разпечатки от разговори и интернет трафик, мотивира измененията Бисеров и посочва, че вече съществува такава порочна практика. Целта на промяната е да се отстрани тази възможност и съдебният контрол да стане незаобиколим.

Преди промяната на ЗЕС през 2010 г. режимът за достъп до тези данни беше по Закона за СРС и службите за сигурност и прокуратурата бяха под един режим, докато сега има режим само за първите, а вторите са извън предварителния съдебен контрол, пояснява Бисеров. Тази непълнота в закона дава възможности за неговото заобикаляне, смята той.
Депутатът отбелязва, че по образуваните досъдебни производства наблюдаващите прокурори имат възможността да изискват от мобилните- и от интернет-доставчиците информацията директно.